Etiquetes

dissabte, 31 d’octubre del 2015

Descens crioscòpic

Es una altra de les propietats col·ligatives. És el descens del punt de fusió que experimenta una dissolució respecte al punt de fusió del dissolvent pur.

Per entendre açò pensa que un sòlid és des del punt de vista atòmic una estructura molt més ordenada que un líquid, ja que les partícules en un sòlid tenen només un xicotet moviment de vibració al voltant de la posició d'equilibri. Resulta molt més difícil ordenar a una dissolució, perquè hi ha partícules del solut que impedeixen aquesta ordenació que a un líquid en estat pur. Has de tindre clar que en el pas d'un líquid a un sòlid per ordenar s'entén que totes les partícules ocupen posicions fixes i tinguen un xicotet moviment de vibració al voltant de la posició d'equilibri. En els líquids el moviment de les partícules és molt major.

Si no entens aquesta explicació pensa que en 5 minuts comença un examen i t'han encomanat ordenar totes les cadires i taules d'una classe de manera que totes estiguen en la posició típica d'examen. Quant et costarà més ordenar-les: si només hi ha cadires i taules o si damunt han posat armaris pel mig?

Raoult, de manera experimental va deduir la llei que dóna el descens crioscòpic d'una dissolució, de manera que:



Per la seua part:



on Tf és la temperatura de fusió del dissolvent pur i Tfd és la temperatura de fusió de la dissolució.

kf És la constant crioscòpica, que depén del dissolvent.

Per la seua part, m és la molalitat del solut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada