Etiquetes

diumenge, 1 de novembre del 2015

Osmosis


La osmosis és un fenomen físic relacionat amb el pas de dissolvent o de molècules o ions d'una determinada mida a través d'una membrana semipermeable. Per simplificat suposa que només hi haurà una circulació del dissolvent de manera que s'intente igualar la concentració de les dos dissolucions.

Però, què és una membrana semipermeable? És aquella que deixa passar les partícules de dissolvent o les partícules d'una mida determinada, ja siguen molècules o ions, però no deixa passar totes les partícules. Exemples de membranes semipermeables són els teixits animals i els vegetals.

Una manera molt simple de començar a entendre que és la osmosis és fer en casa aquest experiment amb aigua, sal i carlotes.


Imagina que tenim una pressió més concentrada i una més diluïda, de manera que va passant dissolvent de la diluïda a la concentrada.

La pressió osmòtica és la pressió que se li ha d'aplicar a una dissolució per aturar el flux a través de la seua membrana semipermeable.

Van't Hoff, l'any 1885 va deduir l'expressió per determinar la pressió osmòtica d'una dissolució diluïda, que segueix aquesta expressió:



on


és la pressió osmòtica.

V és el volum de la dissolució.
Per la seua part n és el nombre de mol de solut.
R és la constant dels gasos ideals (encara que ací no es tinga un gas).
T és la temperatura.

Com al dividir el nombre de mol de solut i el volum s'obté la molaritat del solut aquesta equació també es sol posar així:



on M és la molaritat del solut.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada